top of page

Elektrikli araç şarj istasyonu -Hızlı OTO Şarj İstasyonları

Güncelleme tarihi: 2 Oca 2021

Elektrikli Şarj İstasyonu Açmak

Türkiye’de özellikle son birkaç senede konuşulmaya başlanan konu: elektrikli arabalar. Dünya elektrikli arabayla çok daha erken haşır neşir oldu. Tabi bu da şarj problemini beraberinde getirdi. Türkiye’de şarj istasyonu hizmeti veren markalar: BD OTO, DMA OTO, EŞARJ, GERSAN AŞ., YEŞİL GÜÇ ENERJİ ve VOLTRUN…


Dev otomobil markalarının yanında Elon Musk’un Tesla markasınında öncülük ettiği Elektrikli Araba sektörünün önü oldukça açık. EPDK da konuyla ilgili bir taslak oluşturdu ve taslağa göre Elektrikli Şarj istasyonlarında lisans aranmayacak. Fakat bu aşamada devletin herhangi bir teşviği ya da desteği yok. Sadece ÖTV düşük. Bunu bir avantaj sayabiliriz.


Türkiye 2023 yılında satılan elektrikli araç sayısında 100.000’e ulaşmayı hedeflemektedir. Aynı km’yi daha ucuz maliyetle kateden bu araçlar, çevreye daha az veriyor ve olası bir kaza durumunda patlama, yanma ihtimalleri daha düşük. Yine de menzil olarak hala fosil yakıtların gerisindeler. Bu sebepten ötürü eğer elektrikli şarj istasyonu açma planınız var ise en doğru lokasyonu seçmelisiniz.

Elektrikli şarj istasyonu açmak isteyenler için EPDK’nın sağladığı şartlar şu şekilde:

-Elektrikli şarj istasyonu kuracak olan şirketler ön lisans veya lisans şartına tabi tutulmayacak.

-Şirketler, şarj istasyonlarında kar amacı gütmeden elektrik satışı yapabilir fakat bunu dağıtım şirketine bildirmek zorunda. Ayrıca, şirketler tüketiciden ek hizmet bedeli alabilir.

-Üretim ve tedarik lisansı sahibi şirketler ise şarj istasyonları aracılığıyla ikili anlaşmalar üzerinden elektrik satabilir.

-Şirketler istasyonla ilgili isim değişikliği, devir, kapatma gibi işlemleri dağıtım şirketine bildirmek zorunda.




Bunlara ek olarak, 0’dan bir istasyon kurabileceğiniz gibi, var olan bir istasyona elektrik sistemi yani elektrik şarj istasyonu kurabilirsiniz.

Türkiye’de 3000’in üzerinde elektrikli araba yollarda. Şarj istasyonu sayısının artmasıyla beraber araç sayısının da artacağı düşünülüyor. TEHAD (Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Platformu) üzerinden detaylı bilgiye ulaşabilir Hybrid otomobiller ve elektrik şarj istasyonları hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

İpucu:

Düzenleri istediğiniz gibi özelleştirin. Blogunuzun ana sayfası için bir düzen, ve kategori sayfalarınız için farklı bir düzen seçin. Seçtiğiniz düzenleri, blog'unuzu yayınladıktan sonra bile istediğiniz zaman değiştirebilirsiniz.


Bunu yapmak için bu adımları izleyin:

  1. Ayarlar'a gidin > Kategoriler

  2. 3 noktalı düğmeye tıklayın

  3. Düzenle seçeneğine tıklayın


Son Yazılar

Hepsini Gör

TEK PARTİ

bottom of page